Miksi Hidastamo?

Viime aikoina olen opetellut puhumaan yrityksestäni julkisesti.

Mitä siis teen ja miksi?

Kirjoitin aiemmin erityisherkkyydestä.  Yksi syy Hidastamolle on se, että aistin helposti ihmisten tunnetilat ja väsymyksen. Olen nähnyt ympärilläni erilaisia uupumisia ja sairastumisia ja huutavan tarpeen pysähtymiselle. Minua motivoi olla omalta osaltani ehkäisemässä stressin aiheuttamia sairauksia.

Innostun helposti asioista. Valittu kiire -tekstissä kerroin olevani perusluonteeltani nopea. Nämä yhdistettynä erityisherkkyyteen ja tunnollisuuteen – kuka tahansa ulkopuolinen tajuaa, että hidastamistaitoja on opeteltava ellei halua jatkuvasti ylirasittua. Itse tajusin sen jossain vaiheessa kolmatta vuosikymmentä tanssi-, järjestö-, työ- ja opiskeluympyröiden välillä tasapainotellessani. Aromaterapeutiksi opiskellessani opin hoitamaan myös itseäni, ja meditointi on tuonut sisäistä rauhaa.

Välillä toki menee edelleen överiksi, ihmisiähän tässä ollaan. Mutta tunnistan ylikuormittumisen vaaran helpommin ja minulla on työkaluja tilanteen rauhoittamiseen. Näitä asioita haluan jakaa.

Lisäksi tuntui, että kysyntää on. Infoähky ja omien haaveiden häviäminen kiireen alle hämmentävät monia. Haluan tarjota inspiraatiota rennompaan arkeen ja tukea suorittamattomuuteen. Oivallus tulee usein hengähdystauon kautta. Elämä voi olla täyttä vaikkei koko ajan tavoittelisi jotain.

Alunperin Hidastamon piti olla rentoutumispaikka. Etsinkin pitkään sopivaa toimitilaa. Mutta kaikissa oli jotain vikaa. Ja onni onnettomuudessa päädyin aloittamaan ilman tilaa. Pääkaupunkiseudun vuokrat ovat huikeat ja kestää pitkään, ennen kuin aloittavan yrittäjän liiketoiminta kääntyy plusmerkkiseksi. Olo on kevyempi ja luottavaisempi ilman korkeita vuokrakuluja.

Muutama on kysynyt, liittyykö Hidastamo jotenkin Hidasta elämää -mediataloon. Yritykseni nimi tuli mieleeni parin kuukauden pohdinnan jälkeen keväällä 2014. Mikään aiemmista nimivaihtoehdoista ei tuntunut hyvältä ja päätin luovuttaa. Usein ratkaisu on nimittäin löytynyt luopumisen kautta. Niin kävi nytkin, yhtenä päivänä mieleeni vain tuli sana Hidastamo. Ja jäi. Hidasta elämää -sivuston blogeja olin joskus lukenut mutta nimen samankaltaisuus tuli mieleen vasta kun joku siitä myöhemmin kysyi.

metsä_unsplash

Miksi sitten yrittäjyys? Voihan muita tukea rentoutumisessa palkollisenakin?

Sivutoimisilta yrittäjäajoilta mieleen jäi, ettei ikinä enää. Mutta vanhempainvapaan  aikana projektityösopimukseni lähestyi loppuaan ja hain muutamaa työpaikkaa, jotka eivät hirveästi kiinnostaneet minua. En päässyt edes haastatteluun eikä minun kokemukselleni ja koulutustaustalleni (sosiologi-tanssinopettaja-luontaisterapeutti..) sopivia paikkoja tuntunut olevan missään auki. En halunnut palata osa-aikaisten töiden yhdistelmään vaan yhdistää eri alojen osaamiseni yhteen työhön. Alitajunta teki taas työtä käskettyä ja parin viikon päästä sain yhtäkkiä idean. Rentoutumispaikka. Luon oman työni.

Päätin ottaa kerrankin rauhallisesti ja olla viemättä ideaa liian nopeasti toteutukseen. Aloitin yrittäjäkoulutuksella ja kirjanpitäjän etsimisellä. Reilut puoli vuotta ideoin ja keräsin tietoa alasta. Sattumalta löysin myös iRestin, joka muutti meditointiani ja jonka ohjaajakoulutukseen lähdin kasvattamaan osaamistani. Tuntui selvältä, että Hidastamo on tulossa.

Moni on pitänyt ratkaisuani rohkeana. Mutta kun on tottunut epätyypillisiin työsuhteisiin ja matalaan tulotasoon, yrittäjyys ei ole iso hyppy. Oman itsensä johtaminen on yhtä aikaa parasta ja haasteellisinta. Raportoin vain itselleni mutta vastaan samalla myös siitä, että pidän riittävästi lomaa ja opin uutta. On ihanaa, että on verkostoa – kavereita jotka ovat samassa liemessä ja joiden kanssa voi sekä jakaa huolia että tehdä yhteistyötä.

Yrittäjyyteen liittyvät ennakkoluulot ja -odotukset ovat karisseet yksi kerrallaan. Suunnittelu on tärkeää, mutta parhaiten oppii käytännössä kokeilemalla. Se, että osaa lukea tuloslaskelmaa ei auta jos ei tiedä digimarkkinoinnista mitään. Moni potentiaalinen asiakas innostuu, mutta vakiasiakaskunnan luominen vie paljon aikaa.

Sanotaan, että yrittäjällä ei ole varaa sanoa ei, pitää lomaa eikä sairastaa. Siitä huolimatta aion tehdä näitä kaikkia kolmea (tai no, sairastamista en suunnittele). Tulotaso on ainoa joka kärsii jos jään tarvittaessa lomalle. En tee tätä selkänahastani vaan sydämestä eikä Hidastamo ole ainoa elämäni sisältö.

Hidastamo on pitkän tähtäimen projekti. Toisaalta kukaan ei tiedä missä ollaan vaikkapa kolmen tai 20 vuoden päästä. Jos yritys ei ala kannattaa ja alkaa aiheuttaa enemmän huolta kuin iloa, voin päästää siitä irti. Mutta nyt nautin täysillä! On ihanaa tehdä työkseen sitä, mikä tuntuu luontevalta ja oikealta.

Niin. www.hidastamo.fi 

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s